Cele mai frecvente greseli facute atunci cand alegi sa renovezi singur
07 ianuarie 2023
Stim, ca un proiect de renovare poate fi dificil, mai ales daca alegem sa facem acest lucru singuri, fara ajutor din partea unui profesionist. iti prezentam cele mai frecvente greseli care se fac atunci cand alegi sa zugravesti singur .
Nu cumperi trafaleti si ustensile de calitate si potrivite tipului de vopsea si perete avute.
Crezand ca toti trafaletii fac acelasi lucru, de multe ori alegem trafaletul mai ieftin si nu numai, poate sa fie si unul scump, care insa nu e potrivit tipului de vopsea avut si atunci efectul nu va fi unul dorit.
Pentru cumpararea ustensilelor de zugravire va recomandam:
Sa cumparati cate un trafalet pentru fiecare culoare folosita, astfel este mai comod si mai curat.
Pentru a face economie puteti cumpara o singura pensula buna pentru taiere, decat sa cumparati un set de pensule ieftine si care oricum, nu au un efect calitativ.
Sa faceti inainte calculul suprafetelor pentru fiecare culoare si sa cumparati vopsea gata colorata, necesara suprafetei dorite. Astfel faceti economie si in plus, cumparand vopseaua gata colorata, aveti siguranta ca nuanta dorita este aceeasi cu cea de pe perete.
Este recomandat sa aveti o galeata goala in plus, pe care o veti folosii pentru decantare si aplicarea vopselei din ea.
Inainte sa cumparati trafaletul si batul prelungitor, asigurativa ca se potrivesc unul cu celalalt, si deasemenea batul prelungitor, este la dimensiunea necesara .
Suprafata nu este pregatita pentru zugravire.
Suprafata trebuie sa fie curate si stabile. Vopseaua lavabila nu va lua praful sau panzele de paianjen de pe perete. Daca nu sunt indepartate acestea se vor amesteca cu vopsea lavabila si pot aparea pete.
Vopsea cojita sau umflata pe perete, acestea se vor agata pe trafalet . Vopseua umflata trebuie indepartata si golul lasat de acesta trebuie umplut cu glet, apoi dupa uscare, slefuit si indepartat praful.
Straturile de murdarie, grasime sau nicotina. Trebuiesc spalati peretii cu apa si sapun, si din nou cu apa. Aceste straturi de murdarie, nu stau doar pe perete ci intra si structura vopselei existente si devine cu atat mai greu indepartarea petelelor, existand riscul ca petele sa reapara dupa aplicarea noului strat de vopsea.
Inainte de aplicare a vopselei lavabile, in unele cazuri se aplica un grund de vopsea sau o amorsa mai groasa, astfel incat intreg peretele sa aibe aceeasi textura si stratul de vopsea final, sa fie unifom.
Peretii care prezinta umezeala au risc ridicat de mucegai, in prima faza trebuie eliminate problema umezelii, uscarea acestuia si abia apoi zugravirea peretelui.
Atentie la mascarea suprafetelor si obiectelor ce doriti sa le protejati.
Aici poate tine si de indemanarea fiecaruia. Pentru unele persoane timpul petrecut la izolarea obiectelor si suprafetelor, poate insemna si 80% din timpul de vopsire, insa daca aveti atentie si indemanare, puteti economisii foarte mult timp si bani, neacoperind toate suprafetele si vopsind cu atentie colturile.
Profesionistii, stiu ca acest lucru nu functioneaza si prefera sa infolieze tot ce tine de infoliat, si sa lucreze fara sa riste sa pateze sau murdareasca suprafetele. O mascare corecta, inseamna o vopsire rapida.
Pentru pardoseli, majoritatea folosesc folie mai groasa sau mai subtire, sau cartoane, insa cel mai eficient este sa folositi paturi speciale din pasla, astfel, daca cade vopsea pe jos, si calcati in ea, aceasta va intra in mare masura in material, si nu o veti mai plimba in toata casa.
Calitatea vopselei.
De cele mai multe ori, o vopsea lavabila ieftina, nu va acoperii din primul strat, nu va avea consistenta necesara si va avea nevoie chiar si de 3 straturi de aplicare. Pe cand o lavabila de calitate, chiar daca este mai scumpa, este posibil sa fie de ajuns chiar si un singur strat de aplicare, mai ales daca se foloseste alb peste alb. De asmenea si rezistenta la stergere sau in timp, va fi mai mare la o vopsea de calitate.
Vopsiti in prealabil colturile si marginile peretilor.
Faceti acest lucru fie cu o pensula lata, fie cu un trafalet mic special. Un profesionist va face acest lucru cu ambele, prima data coltul cu pensula, apoi cu un trafalet mic (5-10 cm de la colt) , astfel va uniformiza urma si va fi acelasi effect cu cel al trafaletului, nu riscati sa aveti texture ale vopselei diferite pe perete, diferenta de urma de aplicare intre pensula si trafalet.
Colorati intodeauna peretii dupa ce ati vopsit tavanul.
Daca nu doriti sa vopsiti tavanul, trebuie sa luati in considerare ca albul nu mai este la fel de alb in timp si va trebuii sa mascati foarte bine marginile astfel incat sa nu treceti cu vopsea de pe perete pe tavan si sa se vada diferenta de nuanta.
Tehnica gresita de vopsire.
O tehnica corecta de vopsire te ajuta sa ai o vopsea uniforma pe perete, fara a lasa urme care sa se vada in Fanta de lumina a camerei. Trageti 2 -3 dungi verticale, apoi uniformizatile, fara a apasa foarte tare pe trafalet. Daca observati ca in ciuda tehnicii corecte de aplicare suprafata vopsita nu acopera toate zonele, nu incercati sa aplicati un al doilea strat, ud pe ud, acest lucru de cele mai multe ori nu functioneaza si riscati sa luati vopseaua de pe perete pe trafalet. Lasati primul strat sa se ususce si reluati stratul 2 de aplicare dupa uscarea primului strat.
Cantitatea de vopsea , calculate gresit.
Cel mai enervant este sa ramai fara vopsea in timpul lucrului si sa nu termini ce ai inceput din acest motiv. Cel mai ok, este sa masori lungimea ori inaltimea. Apoi sa iti iei o marja de 10% si sa verifici pe ambalaj consumul orientativ dat de producator. Acesta poate diferii in functie de perete, trafalet, etc. Oricum in cazul in care spre exemplu folosesti alb, poti lua si o galeata in plus, daca nu o desfaci, o poti da retur la magazin.
Temperatura corecta in camera care doresti sa zugravesti.
Vopseua lavabila de aplica cel mai bine, la temperatura constanta intre 16 si 20 de grade Celsius. Daca renovati iarna, este indicat sa dati mai incet caloriferul din camera si aerisirea sa nu o faceti deschizand larg geamurile ci doar rabatandule, astfel evitati sa aveti o uscare neuniforma a vopselei lavabile.
Indepartarea benzii de mascare se face prea tarziu.
Indepartati banda de mascare pana se usuca vopseaua, astfel evitati sac a vopseaua si banda sa-si piarda elasticitatea, si veti obtine dungi drepte si uniforme. Nu lasati banda proaspat dezlipita pe pardoseala, impachetati si aruncati direct, astfel nu riscati sa va impiedicati de ea sau sa murdariti in jur.
Asteptati prea mult sa stergeti.
Vopseua lavabila o data uscata nu mai este solubila in apa si devine foarte greu de sters de pe suprafete si necesita munca in plus sau chiar degradarea suprafetelor. Este preferabil sa stergeti imediat ce ati murdarit cu o carpa umeda.
In speranta ca v-au fost utile informatiile de mai sus, va dorim amenajari deosebite si de calitate! - Echipa Rezuco.